p:
0-1-2-3-4-5-6-7-8
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Lanaken
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other
Zo, nu alle als-het-niet-met-treintjes-te-maken-heeft-interesseert-het-me-niet mensen zijn afgehaakt kunnen we ons weer met de echt gave dingen bezighouden. :-)
De mergelgroeves aan het Albertkanaal zijn aan de Nederlandse kant goed afgesloten met metselwerk of hekken. Aan de Belgische kant is alleen wat prikkeldraad en een verboden toegang bordje te vinden. Eén ingang is zelfs helemaal open.

Ontzettende aantrekkingskracht.

De hele reeks van ingangen van binnen gezien.

Een eindje dieper in de groeve. Veel sporen van bromcrossers. Ook kwamen we veel waxinelichtjes tegen, kennelijk achtergelaten door romantische personen.

Vele kruisingen om lekker te kunnen dwalen. Ik geloof niet dat dit stelsel erg uitgebreid was, al hebben we het niet onderzocht. We zijn maar wat in de buurt van de uitgang en het licht gebleven. Ik heb geprobeerd wat foto's zonder flits te maken, maar deze waren toch vooral zwart.

Een muur zomaar middenin de groeve. Ooit vond iemand het kennelijk verderop te gevaarlijk worden. Iemand anders vond dit een beperking van zijn bewegingsvrijheid en heeft er een gat in gemaakt.

Een andere mergelgroeve, bij Kanne. Jarenlang gehuurd door de NAVO als ondergronds verbindingscentrum. Nu al jaren niet meer in gebruik, maar Maastricht wil het zo niet terug hebben omdat zwaar vervuild is, onder andere met asbest. Ze proberen defensie te dwingen het op te ruimen, maar dat wil nog niet zo lukken. Klinkt erg interessant om eens in rond te lopen, behalve dat asbest dan. Voor wie het toch wel aandurft, op de website van Subterranea Britannica een kaartje te vinden. Dit is of niet de enige ingang, of het plaatje op die website is gespiegeld (of beide).
Previous Page

Creative Commons License