p:
0-1-2-3-4-5-6
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other

"In der Ziegelheide". Ja, zo heet deze weg. Hier zijn de rails wel verdwenen.

Verderop verlaat de spoorlijn Bocholt en loopt op een lage dijk door de weilanden. Ik raak het spoor even kwijt en moet langdurig op de kaart en kompas staren om te kijken waar ik ben en waar het spoor waarschijnlijk is (welke dus niet op die zaadkaart staat). Natuurlijk blijk ik er maar 20 meter vanaf te staan.

Na de "In der Kickheide" (wie bedenkt zoiets?) liggen geen wegen in de buurt van de spoorlijn en duik ik op goed geluk een bospad in. Het geluk was mij goed gezind en het pad loopt na een paar slingers parallel aan het spoor. Ik kan nog de restanten van een duiker fotograferen. Het pad kruist de spoorlijn en ik fiets verder over de balast.


Restanten van duiker

De spoordam is inmiddels in gebruik als trekkerpad. Er staat nog wel een mooi betonnen kilometerpaaltje. Waarom zit daar zo'n beboste verbreding?

Wel grappig is dat MapQuest vanaf hier weer een spoorlijn aangeeft. Ook niet correct, maar ik heb liever dat kaarten teveel dan te weinig aangeven.
Vlak voor de Tenkingallee verbreedt de spoordam zich plotseling, zoals in bovenstaande foto te zien is. Ik weet niet wat er precies aan de hand geweest is hier, wellicht een baanwachtershuisje of een halte of misschien een laadspoorje ten behoeve van lokale boeren. De bomen zijn hier echter zo hoog dat dit waarschijnlijk al een halve eeuw geleden verdwenen is. Hierna is de spoordam weer zoveel begroeid dat ik om moet fietsen langs de Bocholterstrasse.


Zonder kapmes (kettingzaag) niet meer begaanbaar

Bij de volgende dwarsstraat pak ik het spoor weer op. Hier ligt een stalen brug over de Kettelerbach.

Hier kruist de spoorlijn de Gronauer Strasse
Previous PageNext Page

Creative Commons License