Home
Personal
Railtracking
Abandoned
Grootse Plannen
(G)een weg langs
Tsjom
Inpoldering van
Other

Grootse Plannen: De provinciale weg van Franeker naar Wommels

Geoefende spoorzoekers zien het meteen, voor de leken kaartbestudeerders heb ik het even met een lichtgroene steep aangeduidt. Een rij van sloten die diagonaal op het verkavelingspatroon lopen tussen Lutjelollum en Tzum (Tsjom), even ten zuiden van Franeker. Het viel me op toen ik de kaarten van deze omgeving bekeek voor sporen van de tramlijn Franeker - Arum.


Ook op de luchtfoto van Google Earth is het goed te zien
Meestal duidt zo'n rechte lijn van dwars door het landschap lopende sloten op restanten van een opgebroken spoorlijn. Dit kan nu echter niet het geval zijn, Tsjom heeft nooit aan een spoorlijn gelegen. Wat is er dan wel aan de hand?
Zoeken op internet leverde dit keer geen antwoord dus dan maar even rondmailen. Via Anneke Terpstra van tsjom.nl kwam ik in contact met Wieger Palma die het antwoord wist. Het blijkt dat de jaren '70 een nieuwe weg aangelegd werd tussen Franeker en Wommels. De zandbaan was al klaar en men was al bijna aan het asfalteren geslagen toen de plannen gewijzigd werden en de route verlegd van Franeker via Welsrijp naar Winsum. Dit is de weg geworden zoals hij rechtsboven op het kaartje te zien is.
Waarschijnlijk zal ik de archieven in moeten duiken om meer achtergronden bij dit verhaal te vinden, bijvoorbeeld waarom men van gedachte veranderde terwijl de aanleg al begonnen was.

(1 april 2007) Foto van de situatie ter plaatse in Lutjelollum; een overdreven brede oprit naar een boerderij.

(1 april 2007) Foto in de richting van Franeker
#

Creative Commons License