Home
Personal
Railtracking
Abandoned
Grootse Plannen
Other
Valdek Castle
Forest
La Tramontane
N35
Unexplored
Eemshaven
Lost Delfzijl
Bruggetje
Sluisje
Wie over de Lauwersseeweg onder Dokkum rijdt ziet aan zijn zuidzijde een vreemd bruggetje boven het weiland uitsteken. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik het ding eens van dichterbij gaan bekijken.

De brug is duidelijk gebouwd in de tijd dat het nog belangrijk was de weilanden over het water te kunnen bereiken maar wanneer precies weet ik niet, net zo min als wanneer hij zijn functie verloren heeft.

Topografische kaart 1:25000, 1930 (verkend in 1927)

De sloot staat op de huidige topografische kaart als Miedvaart aangegeven en op de kaart van 1930 als Dwarsvaart (beide keren links buiten beeld). De vaart is tegenwoordig de grens tussen gemeenten Dongeradeel en Dantumadeel.
Ook op de oude kaart staat de brug al aangegeven. Gelegen aan het eind van de doodlopende Hoeksterlaan vormde de brug de toegang tot de Jantjes Zee polder. De polder is, zoals je kunt zien op het onderste kaartje, inmiddels helemaal volgebouwd. Ook de Oude Meer, de toegang over het water, is verdwenen.
Ik heb ooit weleens gedacht dat de brug een restant was van de tramlijn naar Dokkum, maar uit het oude kaartje blijkt duidelijk dat de tram gewoon langs de kant van de weg liep. (En tol betalen we niet meer, tegenwoordig zet men er gewoon een flitskast neer.)


Topografische kaart 1:25000. Maar ook al weer verouderd.

Creative Commons License