p:
0-1-2-3
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other

NTM-lijn Franeker - Arum

24-09-2006

De NTM bouwde, in drie fases, een erg uitgebreid tramlijnennet in Friesland met vertakkingen naar Drente en Groningen. De meeste van deze lijnen lagen langs de kant van de weg waardoor er tegenwoordig niet zo erg veel van terug te vinden is, de ruimte is gebruikt voor wegverbredingen en fietspaden. De tak van Franeker naar Arum werd in de tweede aanlegperiode (1896 -1902) gebouwd en lag wel op een eigen baan. Op de kaart is de lijn nog gemakkelijk te herkennen, dus tijd om eens in het veld te kijken wat er nog van over is.


Rechtsboven het NTM-station van Franeker, van hier kon men met de stoomtram richting Leeuwarden (via Dronrijp en Marssum) of naar Arum (via Hitsum en Achlum) en van daar naar Bolsward, Sneek en verder. Dwars over de kaart van west naar oost loopt de oudste spoorlijn van Friesland, die van Harlingen naar Leeuwarden. Ook interessant is de spoorlijn uit het noorden die vlak voor de vaart bij de suikerfabriek ten westen van Franeker doodloopt. Dit is de tak Tzummarum - Franeker van de NFLS spoorlijn.

Het NTM stationsgebouw staat er nog steeds en herbergt tegenwoordig een VW/Audi garage

.

Hier volgde de tramlijn de weg met een bocht naar het zuiden over de eerste brug. Hoeveel van de brede grasberm en fietspad een tramhistorie heeft durf ik niet te zeggen.

Tussen oude pandjes door aan de westkant van Franeker

De brug over de trekvaart naar Harlingen is sinds die tijd vernieuwd.

Na de brug boog het spoor af naar het zuidwesten, langs oude pakhuizen en (tegenwoordig) over het parkeerterrein van een supermarkt en deze asfaltweg (kijkend in noordelijke richting).

Kijkend in de andere richting zien we het baanwachtershuisje waar de tramlijn de spoorlijn Harlingen - Leeuwarden kruiste. De spoorlijn ligt direct achter de bomen en struiken.

Aan de andere kant van de spoorlijn. De Wadloper richting Harlingen rijdt hier op de plaats waar de tramlijn kruistte. Vanaf hier ligt er een fietspad op de tramlijn, zoals rechts op de foto te zien is.

De baandam is hier met grote bomen en struiken begroeid.
Next Page

Creative Commons License