p:
0-1-2-3
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other

Na een rondwandeling door het veld kom ik bij dit bruggetje uit. Het brugdek zal er ten behoeve van landbouwverkeer later opgezet zijn, maar de bruggehoofden zijn wel degelijk origineel. Onder andere de muurankers wijzen hierop.

Ondertussen naderen we Arum

Tussen de huizen en loodsen door is nog een open strook tot aan de weg, gevuld met paarden- en geitenkampen.

De strook grond met nieuwsgierige geit vanaf de weg gezien. Maar toch twijvel ik een beetje of de tramlijn wel exact hier gelopen heeft, op het kaartje (zie vorige pagina) sluit de tramlijn namelijk met een boog aan op de weg. Op deze manier blijft er erg weinig ruimte over voor die boog.

In elk geval sloot de lijn in Arum aan op de oude hoofdlijn van de NTM, die van Harlingen via Bolsward, Sneek, Joure, Heerenveen, Gorredijk naar Drachten. Rechts waar nu bomen staan waren de stationssporen.


Herberg De Gekroonde Leeuw diende als stationsgebouw. Vergelijkend met oude foto's is er eigenljik maar weinig aan veranderd.

Ik ben nog doorgewandeld via Wytmarsum en Harkezijl (waar men over kon stappen op de paardentram naar Makkum) en over de Marnedijk naar Bolsward. Ik heb echter maar zo weinig sporen van de tramlijn terug kunnen vinden dat ik besloten heb hier verder geen verslag over te maken. Ik ben er inmiddels door verschillende mensen op gewezen dat in Wytmarsum aan het Keatsplein nog een NTM paardentramstalling staat. Ik heb het, toen ik er langs liep, vast wel gezien maar het is me toen niet als 'spoors' opgevallen dus helaas geen foto van gemaakt.

Nou vooruit dan; het stationsgebouw van Bolsward. Ook een VW garage en Gulf tankstation. Zelfde eigenaar misschien?
Tegenwoordig is bij het stationsgebouw het busstation van Bolsward. Als enige passagier heb ik hier de bus terug naar Leeuwarden genomen.
#

Enige NTM links:
- Wytse Wybenga's Nederlandse Tramweg Maatschappij website mag niet ontbreken (hoewel deze erg uitgebreide site de laatste tijd ook tekenen van verval begint te tonen)
- Johan Eisma 350 jaar Openbaar Vervoer in Friesland heeft een paar interessante pagina's met historie over de NTM
- Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek heeft op z'n website een aardig lijstje met overblijfselen van het NTM netwerk.

Previous Page

Creative Commons License