p:
0-1-2-3-4-5
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Haaksbergen
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other


Tot diep in Neede loopt een pad over de spoorlijn.

Het stationsgebouw van Neede is helaas kort geleden gesloopt. Het was helemaal ingebouwd geraakt in fabriekshallen, het schijnt dat er zowieso niet zoveel meer van over was.


Het kleine stukje muur midden op de foto is alles wat er over is van station Neede

Vanuit Neede liep behalve naar Goor, Borculo en Haaksbergen ook nog een spoorlijn naar Eibergen (en verder naar Winterswijk). Dit bewaar ik echter voor een volgende keer, we gaan nu naar Haaksbergen.

Een pasgeleden gesloopte fabriek en andere bouwactiviteiten hebben waarschijnlijk de laatste restanten van het spoor in Neede uitgewist. Pas aan de rand van Neede vind ik weer interessante dingen.


Een baanwachtershuisje bij de Oude Eibergseweg. Dacht ik, maar dat schijnt toch niet zo te zijn. De woning is in de jaren" 60 wel aan de lijn Haaksbergen-Neede gebouwd. Maar daar de lijn in oktober 1937 voor spoorvervoer gesloten is en in de 2de wereldoorlog is opgebroken kan dit geen baanwachterswoning zijn.
Er heeft wel een baanwachterswoning bij de spoorwegovergang in de Haaksbergseweg aan de kant van de wormenkwekerij aldaar gestaan. In de lijn naar Winterswijk heeft bij de spoorwegovergang in de
Needseweg ook een baanwachterswoning gestaan. Deze baanwachterswoningen zijn omstreeks 1930 allebei gesloopt.
(met dank aan Peter Barink)

De spoorlijn duikt hier weer het platteland in. Aan bosjes en sloten is de loop nog wel te herkennen. Tussen de Munsterjansdijk en de Oude Ebergseweg wel de
verklikker gezeten dat er een trein onderweg was naar het station Neede


Dit zandweggetje genaamd Munsterjansdijk laat nog een mooie bult zien.


Sporen van de spoorlijn bij de Voorste Russchemorsdijk (wat een naam).


Bij de Haaksbergse weg is aan de bosjes nog wel te zien waar de spoorlijn liep. Hier moet dus ook nog een baanwachterswoning gestaan hebben.


Vlak voor Rietmolen nog een tiental meters dichtbegroeide spoordijk. Hier joeg ik een stel spelende kinderen weg (Waah, enge ongeschoren man met fototoestel) :-)


De snelheidsremmer aan het begin van de bebouwde kom van Rietmolen ligt op een interessante bult.

Ik neem aan dat Rietmolen ooit een station of halte gehad heeft, maar ik kon hier niks van terugvinden. Waarschijnlijk afgebroken of onherkenbaar verbouwd dus. Later zag ik op de kaart dat er wel een kort dwarsstraatje is genaamd 't Halt.
Dan maar weer verder richting Haaksbergen.


De scheiding tussen akker en weiland zal ongeveer de ligging van het spoor aangeven, maar van een brug over de Buurser Beek is niks te zien.

 

Previous PageNext Page

Creative Commons License