p:
0-1-2-3-4-5-6-7
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Borken
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other


Bij de Esselinkhoekweg

Keurig gemaaid grindpad
Met behulp van de kaart probeer ik de spoorweg zo goed mogelijk te volgen en bij elke spoorwegovergang wat foto's te maken. Door het wat golvende landschap is de spoorlijn afwisselend een vrij hoge spoordam, ondiepe ingraving of een onopvallende strook bosjes.

Meester Meinenweg. Het spoor is nog wel te herkennen in het asfalt.
Doordat er een enorm vervoer van goederen was van Duitsland naar Nederland zijn er enkele passeerstations gebouwd. Een passeerstation was ook aanwezig ten zuiden van de meester Meinenweg. Dit passeerstation bestond uit 2 seinhuizen, een commiezenwacht en een dubbele woning. Deze woning staat er nu nog steeds en wordt de spoorwegen verhuurd. De naam van dit passeerstation was "Blockstation Holland"en is in 1908 gebouwd door de KED.Essen die de exploitatie had van de spoorlijnen vanuit Winterswijk naar Duitsland. In 1926 is dit blokstation buiten gebruik gesteld toen de exploitatie van de lijnen van Winterswijk tot de grens over ging naar de Nederlandse Spoorwegen. Het inhaalspoor en de seinhuizen zijn in 1929 gesloopt. Er moet ook een passeerstation tussen Burlo en Borken geweest zijn. (met dank aan Peter Barink)

Kienveenweg. Hobbel.
Tot de Haverkampstegge is het spoor verwijderd, vanaf deze weg steken er plotseling roestige railstaven boven het gras uit. Het verschil? Tot hier is de spoorlijn van Natuurmonumenten, de rest tot de grens is van Geldersch Landschap. Natuurmonumenten heeft enkele jaren geleden besloten de spoorlijn op te breken om grondvervuiling door koolteer uit bielzen te voorkomen. Geldersch Landschap schat dat gevaar kennelijk niet zo groot in of boeit het niet. Bij de volgende spoorwegovergang blijkt alleen het stuk waar de spoorlijn de weg kruist weggehaalt te zijn. Steeds staan er bordjes bij dat dit natuurgebied de "Borkense Baan" is.

Plotseling spoort het weer
Vlak voor de grens staan wat kale stroken in het bos naast de spoorlijn op de kaart aangegeven. Deze wekken mijn interesse, maar het blijkt niks anders te zijn dan kale stroken. Verder is hier nog een duiker te bezichtigen. Een getal op de bevestigingsschroeven zegt 1966, als jaartal zou dat nog wel kunnen. Je kunt hier een heel stuk over de spoorlijn lopen (glibberen), echter het laatste stuk tot aan de grens is weer overgroeid dus moest ik weer een stukje omfietsen.

.
Previous PageNext Page

Creative Commons License