p:
0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
Home
Personal
Railtracking
Enschede-Gronau
Enschede Noord -
Enschede Zuid -
Leeuwarden -
Hellendoorn -
Goor - Neede -
Zoutkamp -
Maastricht -
Winterswijk -
Winterswijk -
Bocholt - Borken
Quakenbrück -
BW Rheine
Rheine -
Burgsteinfurt -
Hochneukirch -
Jülich -
Ruwertalbahn
Hunsrückbahn
Leeuwarder
Franeker - Arum
Einde Dokkumer
BW Oebisfelde
Oebisfelde -
Salzwedel -
Badel -
Abandoned
Grootse Plannen
Other

Om het verkeer toch over het spoor te leiden tijdens het bouwen van de nieuwe brug is er een omleidingsweg dwars over het 'emplacement' gelegd. Het emplacement van Gronau bestaat voornamelijk uit een grindvlakte en veel bosjes. Het is nog wel te zien waar ooit spoor gelegen heeft en ook waren er nog wel fundamenten van gebouwen te vinden maar spoor bijna niet meer.

Spoor-weg. En een berg zand over het spoor een eindje verderop. Alternatief stootblok?

Na een eindje doorlopen kwam ik aan op station Gronau. Hier het spoor overgestoken bij het bordje 'sporen oversteken verboden voor onbevoegden' (oid, de excacte Duitse tekst ben ik vergeten). Het station zelf deed me een beetje triest aan. De overkapping zelf was nogal vervuild en het perron voor een groot deel overgroeid met gras. Er was nog een flinke goederenloods, maar wel spoorloos.
Na een rondje door het centrum van Gronau maar weer begonnen aan de terugweg. Ik ben over de weg langs de zuidkant van het emplacement gelopen. Van de goederenloods was bijna geen raam meer heel, maar hij zag er verder nog wel goed uit. Wat opviel was het betonnen hek tussen emplacement en straat wat gemaakt was tussen stukken in de grond gestoken spoorstaaf. Over de weg naar de nieuwe brug gelopen en hiervanaf een paar foto's gemaakt.
Daarna heb ik dankbaar gebruik gemaakt van bouwvakkers trap naar beneden om vanaf hier het spoor weer te volgen.


Vanaf de brug richting station Gronau

En richting Enschede

Voor de rest is over de terugreis door Duitsland weinig bijzonders te melden. Tussen Glanerbrug en Enschede heb ik het pad aan de zuidkant van de spoordijk genomen. Eerst liep dit pad veel gemakkelijker dan het spoor, maar het werd later erg drassig. Bij de Slankestraat hield het pad op. Vanaf hier over het spoor terug naar de Euregioweg geglibberd. Ik was nog even bang dat mijn fiets gestolen was, maar ik had hem gewoon beter verstopt dan ikzelf dacht. Misschien dat ik hem in het vervolg beter bij mensen op het erf kan zetten. Ongeveer 14:30 vertrokken en 19:00 terug. Totaal zo'n 4 en een half uur weggeweest dus (inclusief 2x10 minuten fietsen en een halfuurtje door Gronau banjeren).

The End

Previous Page

Creative Commons License